Рецепти
Полжави од маслинки и туна
Интересна идеја за предјадење или појадок
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лиснато тесто(500 Грама)
Туна во конзерва(185 Грама)
Црни маслинки(или зелени без семки 300 грама )
Лук(3 Чешниња)
Сенф(1 Супена лажица)
Мајонез(2 Супени лажици)
Суво оригано(1/2 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Маслинките без семки, магдоносот, чешнињата лук, мајонезот и сенфот изблендирајте ги да добиете кремаста смеса, па ставете ја настрана.
- Во блендерот изблендирајте ги туната и ориганото, па додајте ги во садот со маслинките.
- Зачинете со сол, бибер и вегета и мешајте со лажица додека филот се соедини.
- На набрашнета работна маса едно врз друго ставете и двете парчиња лиснато тесто, наросете ги со брашно и со сукало развлечете кора.
- Премачкајте ја кората со филот и свиткајте ролат.
- Ролатот сечете го на парчиња со широчина од 2 см и редете ги во тава за печење обложена со хартија.
- Печете ги во рерна на 200 степени, околу 30 минути или додека добијат убава румена боја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во