Рецепти
Полжави од маслинки и туна Ана Ѓорова

Интересна идеја за предјадење или појадок

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Лиснато тесто(500 Грама)

Туна во конзерва(185 Грама)

Црни маслинки(или зелени без семки 300 грама )

Лук(3 Чешниња)

Магдонос

Сенф(1 Супена лажица)

Мајонез(2 Супени лажици)

Суво оригано(1/2 Супена лажица)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Маслинките без семки, магдоносот, чешнињата лук, мајонезот и сенфот изблендирајте ги да добиете кремаста смеса, па ставете ја настрана.
  2. Во блендерот изблендирајте ги туната и ориганото, па додајте ги во садот со маслинките.
  3. Зачинете со сол, бибер и вегета и мешајте со лажица додека филот се соедини.
  4. На набрашнета работна маса едно врз друго ставете и двете парчиња лиснато тесто, наросете ги со брашно и со сукало развлечете кора.
  5. Премачкајте ја кората со филот и свиткајте ролат.
  6. Ролатот сечете го на парчиња со широчина од 2 см и редете ги во тава за печење обложена со хартија.
  7. Печете ги во рерна на 200 степени, околу 30 минути или додека добијат убава румена боја.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: