Рецепти
Посни ванилици
Посен рецепт за вкусните ванилици со ракија, мелени ореви и џем
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Масло(1 Чаша)
Шеќер во прав(1 филџан за тестото + за посипување )
Ракија(1 филџан )
Мелени ореви(2 Чаши)
Брашно(по потреба за да се замеси тесто )
Џем од кајсии(за соединување на ванилиците )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Замесете тесто од сите состојки. Расукајте го во кора дебела колку еден прст, па со калап или чашка вадете тркалца.
- Тркалцата печете ги во загреана рерна на 175 степени.
- Потоа земете едно парче печено тесто, премачкајте го со џем, па поклопете го со друго парче печено тесто.
- На крај ванилиците извалкајте ги во шеќерот во прав и послужете ги малку оладени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во