Рецепти
Посни ванилици Ана Ѓорова

Посен рецепт за вкусните ванилици со ракија, мелени ореви и џем

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Масло(1 Чаша)

Шеќер во прав(1 филџан за тестото + за посипување )

Ракија(1 филџан )

Мелени ореви(2 Чаши)

Брашно(по потреба за да се замеси тесто )

Џем од кајсии(за соединување на ванилиците )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Замесете тесто од сите состојки. Расукајте го во кора дебела колку еден прст, па со калап или чашка вадете тркалца.
  2. Тркалцата печете ги во загреана рерна на 175 степени.
  3. Потоа земете едно парче печено тесто, премачкајте го со џем, па поклопете го со друго парче печено тесто.
  4. На крај ванилиците извалкајте ги во шеќерот во прав и послужете ги малку оладени.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: