Рецепти

Праз во рерна со козјо сирење
Интересно и едноставно предјадење од праз и сирење што ќе го обожавате
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Праз(10 парчиња )
Путер(25 Грама)
Јајце(1 )
Козјо сирење(150 Грама)
Јогурт(100 Милилитри)
Рендан пармезан(50 Грама)
Презла(25 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Загрејте ја рерната на 180°C.
- Тавата за печење премачкајте ја со путерот и во неа наредете го празот исечен на тенки ленти.
- Додајте вода колку да се покрие празот и ставете го во загреаната рерна да омекне.
- Откако празот ќе омекне, ако има вода исцедете ја.
- Во длабок сад изматете го јајцето, па додајте ги јогуртот, половина од пармезанот и ренданото козјо сирење.
- Зачинете со сол и бибер и измешајте ја смесата, па истурете ја врз празот.
- Во друг сад измешајте ги презлата со остатокот од пармезанот и посипете ја тавата со праз.
- Печете околу 40-тина минути додека јадењето стане крцкаво и добие златна боја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во