Рецепти
Проја со млада коприва
Одличен појадок со чаша јогурт и сирење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Газирана вода(1 Чаша)
Јајце(3 )
Кисело млеко(1,5 Чаша)
Павлака(1 Чаша)
Масло(1/2 Чаша)
Гриз(1 Чаша)
Брашно(1 Чаша)
Пченкарно брашно(1/2 Чаша)
Прашок за печиво(1/2 )
Коприва(млада 200 Грама)
Сирење(300 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Компривата се вари, а потоа се цеди и ситно се сечка.
- Белките се матат со постојано додавање на жолчките една по една.
- Во смесата се додаваат киселата вода, киселото млеко, павлаката и маслото, па се додаваат пченичниот гриз и брашното помешано со печивото.
- Се додава дробеното сирење и на крај копривата, па сè добро се соединува.
- Смесата се истура во подмачкана тава и се пече на 200°C околу 10 минути. Температурата се намалува на 180°C и пројата се допекува уште 20 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во