Рецепти
Просо во сос од леблебија Ана Ѓорова

Просото е богато со магнезиум и железо, претставува одличен извор на протеини, содржи калциум, фосфор, цинк, никел, витамин Е и витамини од групата Б

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Просо(2 Чаши)

Кромид(2 Главици)

Морков(1 )

Леблебија(2 Чаши)

Зелка(5 Листови)

Масло(2 Супени лажици)

Сол(1 Кафена лажица)

Сечкан магдонос(2 Кафени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. На просото додајте му 4 чаши врела вода и 1/4 лажичка сол и варете го во експрес лонец 20 минути.
  2. На загреано масло пржете го кромидот исечкан на листови додека стане проѕирен, а потоа додајте му ја исечканата зелка и морковот исечкан на коцки.
  3. По нив додајте ја и варената леблебија, налејте вода и оставете го да зоврие.
  4. Откако зеленчукот ќе почне да омекнува, посолете го и варете го додека сосема омекне.
  5. Готовото просо прелијте го со овој сос и украсете со магдонос.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Домашен сендвич сладолед
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Смути од јапонски јаболки и круши
Овесни колачиња
Овесни барови со јаворов сируп
Енергетски залчиња од тиква
Смути со киви и банани
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Чај со јаболко
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Здраво чоколадно лепче
Чоколадни брауни од тиква
Палачинки од сладок компир
Пудинг од брусница и портокал
Печен лосос со лук и магдонос (посно)
Пица од карфиол
Утринска каша од овес и чиа
Брза пита од тиква
Здрав џем од ѓумбир
Смути со калинки

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: