Рецепти
Просо во сос од леблебија
Просото е богато со магнезиум и железо, претставува одличен извор на протеини, содржи калциум, фосфор, цинк, никел, витамин Е и витамини од групата Б
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Просо(2 Чаши)
Кромид(2 Главици)
Морков(1 )
Леблебија(2 Чаши)
Зелка(5 Листови)
Масло(2 Супени лажици)
Сол(1 Кафена лажица)
Сечкан магдонос(2 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- На просото додајте му 4 чаши врела вода и 1/4 лажичка сол и варете го во експрес лонец 20 минути.
- На загреано масло пржете го кромидот исечкан на листови додека стане проѕирен, а потоа додајте му ја исечканата зелка и морковот исечкан на коцки.
- По нив додајте ја и варената леблебија, налејте вода и оставете го да зоврие.
- Откако зеленчукот ќе почне да омекнува, посолете го и варете го додека сосема омекне.
- Готовото просо прелијте го со овој сос и украсете со магдонос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во