Рецепти
Просо во сос од леблебија Ана Ѓорова

Просото е богато со магнезиум и железо, претставува одличен извор на протеини, содржи калциум, фосфор, цинк, никел, витамин Е и витамини од групата Б

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Просо(2 Чаши)

Кромид(2 Главици)

Морков(1 )

Леблебија(2 Чаши)

Зелка(5 Листови)

Масло(2 Супени лажици)

Сол(1 Кафена лажица)

Сечкан магдонос(2 Кафени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. На просото додајте му 4 чаши врела вода и 1/4 лажичка сол и варете го во експрес лонец 20 минути.
  2. На загреано масло пржете го кромидот исечкан на листови додека стане проѕирен, а потоа додајте му ја исечканата зелка и морковот исечкан на коцки.
  3. По нив додајте ја и варената леблебија, налејте вода и оставете го да зоврие.
  4. Откако зеленчукот ќе почне да омекнува, посолете го и варете го додека сосема омекне.
  5. Готовото просо прелијте го со овој сос и украсете со магдонос.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: