Рецепти
Пржен ориз со кинески колбаси
Кинески рецепт за вкусен ориз
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Азиска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ориз(300 Грама)
Кинески колбас(2 )
Сушени ракчиња(100 Грама)
Масло(2 Супени лажици)
Вода(3 Супени лажици)
Темен соја сос(1 Кафена лажица)
Светол соја сос(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Измијте го оризот и оставете да кисне во вода преку ноќ.
- Потопете ги црните кинески печурки да омекнат, посолете и потоа исечкајте ги.
- Земете суви ракчиња и кинески колбаси и исечкајте ги на страна.
- Ставете масло во тава и исечканите ракчиња пржете ги 5 минути и тргнете ги од оган.
- Потоа ставете да се пржат кинеските колбаси и при крај кога ќе бидат готови ставете го оризот, печурките и ракчињата и мешајте.
- Префлете ја смесата во садот за готвење на пареа и варете половина час. Сервирајте и полејте го јадењето со темен и светол соја сос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во