Рецепти
Пржени лигњи со црвен пипер Ана Ѓорова

Еден од повкусните начини на подготовка на лигњи е пржењето, а во овој рецепт се совршени за љубителите на зачините и пикантниот вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Лигњи(500 грама )

Маслиново масло(6 лажици за маринирање + уште поголемо количество за пржењето )

Чили пиперка(1 мала )

Црвен пипер(2 Кафени лажици)

Брашно

Лук(2 Чешниња)

Оцет(1 Супена лажица)

Лимон

Сечкан магдонос(2-3 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Лигњите убаво измијте ги под млаз ладна вода, исчистете ги и исечете ги на крукчиња.
  2. Потоа ставете ги во сад и измешајте ги со 6 лажици маслиново масло, чили пиперката претходно ситно исечкана и црвениот пипер. Зачинете и со сол и бибер, покријте со фолија и оставете ги во фрижидер да се маринираат 2-4 часа.
  3. Потоа извалкајте ги во брашно и спуштајте половина од лигњите полека во тенџере на силен оган со поголемо количество загреано масло. Пржете ги 1-2 минути или додека да добијат златнокафена боја. Додајте го едното чешне лук, ситно исечкано. Исцедете ги во чинија врз салфетка.
  4. Повторете ја постапката со втората половина лигњи и другото чешне лук. Додајте повеќе масло по потреба.
  5. Лигњите послужете ги топли со лимон, малку оцет, магдонос и уште чили по вкус.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: