Рецепти
Пржени лигњи со црвен пипер Ана Ѓорова

Еден од повкусните начини на подготовка на лигњи е пржењето, а во овој рецепт се совршени за љубителите на зачините и пикантниот вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Лигњи(500 грама )

Маслиново масло(6 лажици за маринирање + уште поголемо количество за пржењето )

Чили пиперка(1 мала )

Црвен пипер(2 Кафени лажици)

Брашно

Лук(2 Чешниња)

Оцет(1 Супена лажица)

Лимон

Сечкан магдонос(2-3 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Лигњите убаво измијте ги под млаз ладна вода, исчистете ги и исечете ги на крукчиња.
  2. Потоа ставете ги во сад и измешајте ги со 6 лажици маслиново масло, чили пиперката претходно ситно исечкана и црвениот пипер. Зачинете и со сол и бибер, покријте со фолија и оставете ги во фрижидер да се маринираат 2-4 часа.
  3. Потоа извалкајте ги во брашно и спуштајте половина од лигњите полека во тенџере на силен оган со поголемо количество загреано масло. Пржете ги 1-2 минути или додека да добијат златнокафена боја. Додајте го едното чешне лук, ситно исечкано. Исцедете ги во чинија врз салфетка.
  4. Повторете ја постапката со втората половина лигњи и другото чешне лук. Додајте повеќе масло по потреба.
  5. Лигњите послужете ги топли со лимон, малку оцет, магдонос и уште чили по вкус.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: