Рецепти
Пржени лигњи со црвен пипер
Еден од повкусните начини на подготовка на лигњи е пржењето, а во овој рецепт се совршени за љубителите на зачините и пикантниот вкус
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лигњи(500 грама )
Маслиново масло(6 лажици за маринирање + уште поголемо количество за пржењето )
Чили пиперка(1 мала )
Црвен пипер(2 Кафени лажици)
Лук(2 Чешниња)
Оцет(1 Супена лажица)
Сечкан магдонос(2-3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Лигњите убаво измијте ги под млаз ладна вода, исчистете ги и исечете ги на крукчиња.
- Потоа ставете ги во сад и измешајте ги со 6 лажици маслиново масло, чили пиперката претходно ситно исечкана и црвениот пипер. Зачинете и со сол и бибер, покријте со фолија и оставете ги во фрижидер да се маринираат 2-4 часа.
- Потоа извалкајте ги во брашно и спуштајте половина од лигњите полека во тенџере на силен оган со поголемо количество загреано масло. Пржете ги 1-2 минути или додека да добијат златнокафена боја. Додајте го едното чешне лук, ситно исечкано. Исцедете ги во чинија врз салфетка.
- Повторете ја постапката со втората половина лигњи и другото чешне лук. Додајте повеќе масло по потреба.
- Лигњите послужете ги топли со лимон, малку оцет, магдонос и уште чили по вкус.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во