Рецепти
Пржени лигњи со црвен пипер Ана Ѓорова

Еден од повкусните начини на подготовка на лигњи е пржењето, а во овој рецепт се совршени за љубителите на зачините и пикантниот вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Лигњи(500 грама )

Маслиново масло(6 лажици за маринирање + уште поголемо количество за пржењето )

Чили пиперка(1 мала )

Црвен пипер(2 Кафени лажици)

Брашно

Лук(2 Чешниња)

Оцет(1 Супена лажица)

Лимон

Сечкан магдонос(2-3 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Лигњите убаво измијте ги под млаз ладна вода, исчистете ги и исечете ги на крукчиња.
  2. Потоа ставете ги во сад и измешајте ги со 6 лажици маслиново масло, чили пиперката претходно ситно исечкана и црвениот пипер. Зачинете и со сол и бибер, покријте со фолија и оставете ги во фрижидер да се маринираат 2-4 часа.
  3. Потоа извалкајте ги во брашно и спуштајте половина од лигњите полека во тенџере на силен оган со поголемо количество загреано масло. Пржете ги 1-2 минути или додека да добијат златнокафена боја. Додајте го едното чешне лук, ситно исечкано. Исцедете ги во чинија врз салфетка.
  4. Повторете ја постапката со втората половина лигњи и другото чешне лук. Додајте повеќе масло по потреба.
  5. Лигњите послужете ги топли со лимон, малку оцет, магдонос и уште чили по вкус.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: