Рецепти
Пржено пилешко со киви
Необичен рецепт за пилешко месо со слатко-кисел сос
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Азиска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешко месо(500 Грама)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Пченкарно брашно(2 супени лажици + 2 кафени лажички )
Вегета(1 Кафена лажица)
Бел лук, излупен и згмечен(1 Чешне)
Црвена пиперка(1 )
Киви(2 )
Оцет(2 Супени лажици)
Соја сос(1 Кафена лажица)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Вода(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Исечете го месото на тенки стапчиња. Измешајте ги солта, 2 лажици пченкарно брашно и вегетата, па додајте ги на месото.
- Загрејте две лажици масло во тава. Додајте ги излупениот и изгмечен лук и месото, па пржете ги со постојано мешање 2-3 минути. Префрлете го прженото месо врз салфета за да се впие вишокот маснотија.
- Избришете ја тавата и во неа загрејте една лажица масло. Пржете ја пиперката исечена на долги ленти додека да омекне. Извадете ги парчињата од тавата и тргнете ги во чинија настрана.
- Кивите излупете ги и исечете ги на долги и тенки стапчиња.
- Во тавата ставете го оцетот, соја сосот, шеќерот, 2 лажички пченкарно брашно и 2 лажици ладна вода и мешајте додека да се згусне сосот.
- Потоа во тавата додајте го пилешкото месо и загрејте го. Додајте ги парчињата пиперка и киви, па сервирајте го јадењето додека е топло.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во