Рецепти
Пржено пилешко со киви Ана Ѓорова

Необичен рецепт за пилешко месо со слатко-кисел сос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешко месо(500 Грама)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Пченкарно брашно(2 супени лажици + 2 кафени лажички )

Вегета(1 Кафена лажица)

Масло

Бел лук, излупен и згмечен(1 Чешне)

Црвена пиперка(1 )

Киви(2 )

Оцет(2 Супени лажици)

Соја сос(1 Кафена лажица)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Вода(2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Исечете го месото на тенки стапчиња. Измешајте ги солта, 2 лажици пченкарно брашно и вегетата, па додајте ги на месото.
  2. Загрејте две лажици масло во тава. Додајте ги излупениот и изгмечен лук и месото, па пржете ги со постојано мешање 2-3 минути.  Префрлете го прженото месо врз салфета за да се впие вишокот маснотија.
  3. Избришете ја тавата и во неа загрејте една лажица масло. Пржете ја пиперката исечена на долги ленти додека да омекне. Извадете ги парчињата од тавата и тргнете ги во чинија настрана.
  4. Кивите излупете ги и исечете ги на долги и тенки стапчиња.
  5. Во тавата ставете го оцетот, соја сосот, шеќерот, 2 лажички пченкарно брашно и 2 лажици ладна вода и мешајте додека да се згусне сосот.
  6. Потоа во тавата додајте го пилешкото месо и загрејте го. Додајте ги парчињата пиперка и киви, па сервирајте го јадењето додека е топло.
Пилешко со брокули и соја сос
Пикантно пилешко во слатко-кисел сос
Полнети ролнички со месо и зеленчук
Филипински лумпии
Пилешко на индиски начин
Пилешки крилца со сусам
Оризова каша
Пилешко со нудлс
Харусаме со свинско месо
Корејска чорба со тофу
Палачинки со млад кромид
Суши Нори
Кинеско свинско со ананас
Салата од печен наут со кељ
Кинески погачки (посно)
Чанамасала
Златно млеко
Зелка салата со сусам и ѓумбир
Говедско месо на монголски начин
Ориз со печурки
Пападичад
Малајтика
Пржено пилешко со киви
Теријаки сос
Тајландска супа од кокос и пилешко месо
Свинско филе на индонезиски начин
Баба гануш (хроно)
Индиски леб
Пудинг од моркови
Слатко-кисели пилешки топчиња

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: