Рецепти
Пржено пилешко со киви Ана Ѓорова

Необичен рецепт за пилешко месо со слатко-кисел сос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешко месо(500 Грама)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Пченкарно брашно(2 супени лажици + 2 кафени лажички )

Вегета(1 Кафена лажица)

Масло

Бел лук, излупен и згмечен(1 Чешне)

Црвена пиперка(1 )

Киви(2 )

Оцет(2 Супени лажици)

Соја сос(1 Кафена лажица)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Вода(2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Исечете го месото на тенки стапчиња. Измешајте ги солта, 2 лажици пченкарно брашно и вегетата, па додајте ги на месото.
  2. Загрејте две лажици масло во тава. Додајте ги излупениот и изгмечен лук и месото, па пржете ги со постојано мешање 2-3 минути.  Префрлете го прженото месо врз салфета за да се впие вишокот маснотија.
  3. Избришете ја тавата и во неа загрејте една лажица масло. Пржете ја пиперката исечена на долги ленти додека да омекне. Извадете ги парчињата од тавата и тргнете ги во чинија настрана.
  4. Кивите излупете ги и исечете ги на долги и тенки стапчиња.
  5. Во тавата ставете го оцетот, соја сосот, шеќерот, 2 лажички пченкарно брашно и 2 лажици ладна вода и мешајте додека да се згусне сосот.
  6. Потоа во тавата додајте го пилешкото месо и загрејте го. Додајте ги парчињата пиперка и киви, па сервирајте го јадењето додека е топло.
Јафа бомбици
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Шеќерни прженки
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Смути од јапонски јаболки и круши
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Експрес-пилешко со зеленчук
Сусам топчиња
Пилешки џигер во пиво
Колачиња зелени елки
Пилешко со лимон
Кнедли од крем сирење
Енергетски залчиња од тиква
Смути со киви и банани
Ролат со кокос
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Топчиња од палента
Чај со јаболко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: