Рецепти
Раванија Ана Ѓорова

Десерт од богатата македонска кујна

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(6 )

Шеќер(3 Чаши)

Масло(5-6 Супени лажици)

Млеко(1 Чаша)

Гриз(0.5 Чаша)

Брашно(1/2 Чаша)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Вода(2/5 Чаши)

Кокос(2-3 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Јајцата се матат со миксер и се додава половина чаша шеќер, маслото и млекото.
  2. Убаво се мати додека смесата не се соедини.
  3. Потоа се додава гризот, брашното и ванилиниот шеќер.
  4. Смесата се меша и се распоредува во тепсија која потоа се пече во рерна додека не добие убава златнокафена боја.
  5. Во меѓувреме се подготвува шербетот: во тенџере се ставаат 2 и пол чаши вода со 2 и пол чаши шеќер и се меша додека шеќерот не се растопи.
  6. Готовата раванија се сече на коцки, се остава да се подолади и се прелива со шербетот. Може по желба да наросите кокос.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: