Рецепти
Раванија Ана Ѓорова

Десерт од богатата македонска кујна

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(6 )

Шеќер(3 Чаши)

Масло(5-6 Супени лажици)

Млеко(1 Чаша)

Гриз(0.5 Чаша)

Брашно(1/2 Чаша)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Вода(2/5 Чаши)

Кокос(2-3 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Јајцата се матат со миксер и се додава половина чаша шеќер, маслото и млекото.
  2. Убаво се мати додека смесата не се соедини.
  3. Потоа се додава гризот, брашното и ванилиниот шеќер.
  4. Смесата се меша и се распоредува во тепсија која потоа се пече во рерна додека не добие убава златнокафена боја.
  5. Во меѓувреме се подготвува шербетот: во тенџере се ставаат 2 и пол чаши вода со 2 и пол чаши шеќер и се меша додека шеќерот не се растопи.
  6. Готовата раванија се сече на коцки, се остава да се подолади и се прелива со шербетот. Може по желба да наросите кокос.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: