Рецепти
Раванија
Десерт од богатата македонска кујна
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(6 )
Шеќер(3 Чаши)
Масло(5-6 Супени лажици)
Млеко(1 Чаша)
Гриз(0.5 Чаша)
Брашно(1/2 Чаша)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Вода(2/5 Чаши)
Кокос(2-3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Јајцата се матат со миксер и се додава половина чаша шеќер, маслото и млекото.
- Убаво се мати додека смесата не се соедини.
- Потоа се додава гризот, брашното и ванилиниот шеќер.
- Смесата се меша и се распоредува во тепсија која потоа се пече во рерна додека не добие убава златнокафена боја.
- Во меѓувреме се подготвува шербетот: во тенџере се ставаат 2 и пол чаши вода со 2 и пол чаши шеќер и се меша додека шеќерот не се растопи.
- Готовата раванија се сече на коцки, се остава да се подолади и се прелива со шербетот. Може по желба да наросите кокос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во