Рецепти
Ребра во сос од виски
Омилен ручек на сите љубители на месото
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свински ребра(1 Килограм)
Виски(125 мл (за сосот) )
Кечап(125 мл (за сосот) )
Јаболков оцет(30 мл (за сосот) )
Свеж сок од лимон(1 супена лажица (за сосот) )
Шеќер(1 супена лажица (за сосот) )
Сенф(1 супена лажица (за сосот) )
Вегета(1 супена лажица (за сосот) )
Лук(3 чешниња (за сосот) )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 160 минути
- Сите зачини се промешуваат и се втриваат во месото. Месото се остава преку ноќ да отстои со зачините.
- Во тавчето за печење се редат парчиња лимон, врз нив се става месото, се налева 250 мл вода и се покрива со фолија. Месото се пече 120 минути, на 180 степени.
- Сосот се приготвува од сите наведени состојки, се остава да зоврие и да се згусне, околу 20 минути.
- По потребното време, ребрата се вадат, се истураат вишокот вода и лимонот и се враќаат да се запечат, трипати, премачкувајќи ги со сосот од виски за да добијат убава боја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во