Рецепти
Риба со печурки и лимон (посно)
Брз ручек од пржена морска риба со вкусен сос од шампињони, лук, лимон и зачини во бело вино
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Морска риба(480 Грама)
Свежи шампињони(350 Грама)
Кромид(1 Главица)
Лук(1 Чешне)
Лимон(1 )
Бело вино(3 Супени лажици)
Масло(3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Загрејте масло во една тава, додајте ги исечканиот лук и кромид и 2 лажици ладна вода. Додајте сол и бибер, поклопете ја тавата и пржете ги на силен оган 2 минути додека да испари водата.
- Додајте ги печурките и пржете ги 1 минута, посолете ги и пржете ги неколку минути додека да омекнат и заруменат.
- Во тавата ставете ги филетите риба и полијте ги со виното. Зачинете со една лажичка рендана кора од лимон и пржете ги 5 минути.
- Превртете ги рибите, полијте ги со сокот од лимон и пржете ги уште 2-3 минути. Зачинете ги уште по вкус со сол, бибер, исечкан магдонос и сервирајте ги.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во