Рецепти
Рибја супа со кнедли
Супа од ослиќ со кнедли од гриз за вкусно предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ослиќ(2 )
Морков(2 )
Ловоров лист(1 )
Лук(1 Чешне)
Праз(парче )
Јајце(1 )
Масло(4 Супени лажици)
Гриз(8 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Целите риби, морковот, магдоносот, целерот, ловорот, лукот, празот, сол и бибер се ставаат во длабок лонец на рингла.
- Состојките во лонецот се налеваат со вода, колку да ги покрие, и се варат на умерен оган 20-тина минути. Се трга од оган и се процедува.
- Ослиќот се мие и се чисти од коската, се сече на парчиња, а морковот се сечка ситно.
- Во друг сад со виљушка се мати јајцето, се додава сол, па масло и на крај гриз. Се остава смесата да отстои 5 минути.
- Рибјата супа се вари на умерен оган и се додаваат кнедлите од гриз. Се обликуваат со лажица, треба да бидат помали. Се варат 5 минути.
- Во готовата супа со кнедли се додаваат иситнетата риба и морковот, па целата супа се посипува со свеж ситно исечкан магдонос или млад кромид.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во