Рецепти
Рижото Миланезе
Италијански специјалитет кој води потекло од Милано
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Бело вино(1 Децилитар)
Кромид(1 Главица)
Ориз(1,5 Чаша)
Бистра зеленчукова супа(4 Децилитри)
Рендан пармезан(50 Грама)
Путер(50 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 35 минути
- Кромидот исечкајте го, пармезанот изрендајте го на ситно ренде.
- На 25 гр путер испржете го кромидот, а потоа додајте го оризот и продолжете со пржење.
- Потоа, додајте го белото вино и варете додека да испари.
- Додајте ја и супата, посолете, ставете црн пипер и продолжете со варење.
- Кога оризот е речиси готов, додајте ги шафранот, пармезанот и преостанатиот путер, па измешајте и оставете да отстои.
- Јадењето сервирајте го со наросен пармезан одозгора.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во