Рецепти
Рижото со домати и маслинки Ана Ѓорова

Лесен и вкусен оброк од ориз со зеленчук за кога не сакате да поминувате многу време во кујната. Послужете го како гарнир или за вечера и ручек.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ориз(250 Грама)

Кромид(1 Главица)

Домат(1 поголем )

Црни маслинки(10-15 )

Магдонос

Црвен пипер(1 Кафена лажица)

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Оризот измијте го, исцедете го и ставете го настрана.
  2. Кромидот исечкајте го ситно и пржете го во тава на загреано масло заедно со 1/2 лажичка црвен пипер. Мешајте и пржете додека омекне кромидот.
  3. Потоа додајте го оризот и постојано мешајте за да не се залепи. Пропржете го добро 5-7 минути.
  4. Откако добро ќе се пропржи, додајте млака вода колку да се покрие оризот. Посолете по вкус и додајте бибер.
  5. Оставете водата да зоврие и гответе го оризот на рингла на умерен оган додека водата испари. Пробајте дали е варен и по потреба додајте уште вода. Мешајте го повремено за да не се залепи.
  6. Доматот поситно исечкајте го, маслинките исечкајте ги и извадете им ја семката, а магдоносот ситно исчекајте го.
  7. Потоа додајте ги во тавата при крај на варењето, околу 1-2 минути, па внимателно мешајте колку оризот да впие од вкусовите. Потоа изгасете и тргнете од оган, па послужете.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: