Рецепти
Рижото со домати и маслинки
Лесен и вкусен оброк од ориз со зеленчук за кога не сакате да поминувате многу време во кујната. Послужете го како гарнир или за вечера и ручек.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ориз(250 Грама)
Кромид(1 Главица)
Домат(1 поголем )
Црни маслинки(10-15 )
Црвен пипер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Оризот измијте го, исцедете го и ставете го настрана.
- Кромидот исечкајте го ситно и пржете го во тава на загреано масло заедно со 1/2 лажичка црвен пипер. Мешајте и пржете додека омекне кромидот.
- Потоа додајте го оризот и постојано мешајте за да не се залепи. Пропржете го добро 5-7 минути.
- Откако добро ќе се пропржи, додајте млака вода колку да се покрие оризот. Посолете по вкус и додајте бибер.
- Оставете водата да зоврие и гответе го оризот на рингла на умерен оган додека водата испари. Пробајте дали е варен и по потреба додајте уште вода. Мешајте го повремено за да не се залепи.
- Доматот поситно исечкајте го, маслинките исечкајте ги и извадете им ја семката, а магдоносот ситно исчекајте го.
- Потоа додајте ги во тавата при крај на варењето, околу 1-2 минути, па внимателно мешајте колку оризот да впие од вкусовите. Потоа изгасете и тргнете од оган, па послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во