Рецепти
Рижото со коприви
Брз и лесен ручек од ориз со коприви, пченка и млад лук што може да биде и гарнир со месо или риба
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Црвен кромид(4-5 )
Млад лук(1/2 страк )
Пченка во конзерва(1 Чаша)
Ориз(или кафен ориз 1 чаша )
Коприва(2 Шаки)
Путер(1 Супена лажица)
Маслиново масло(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Листовите коприва ставете ги да се варат во посолена и зовриена вода околу 3 минути. Исцедете ги и исечкајте ги, а водата зачувајте ја за полевање на оризот.
- На маслото и путерот испржете го исечканиот кромид. Додајте го кромидот и кратко пржете.
- Додајте го и исечканиот млад лук. Додавајте од водата во која се вареа копривите и варете додека оризот омекне.
- Зачинете со сол, бибер, додајте ги исечканата коприва и пченката и уште малку промешајте, па послужете го јадењето со свежа салата по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во