Рецепти
Рижото со коприви Ана Ѓорова

Брз и лесен ручек од ориз со коприви, пченка и млад лук што може да биде и гарнир со месо или риба

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Црвен кромид(4-5 )

Млад лук(1/2 страк )

Пченка во конзерва(1 Чаша)

Ориз(или кафен ориз 1 чаша )

Коприва(2 Шаки)

Путер(1 Супена лажица)

Маслиново масло(2 Супени лажици)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Листовите коприва ставете ги да се варат во посолена и зовриена вода околу 3 минути. Исцедете ги и исечкајте ги, а водата зачувајте ја за полевање на оризот.
  2. На маслото и путерот испржете го исечканиот кромид. Додајте го кромидот и кратко пржете.
  3. Додајте го и исечканиот млад лук. Додавајте од водата во која се вареа копривите и варете додека оризот омекне.
  4. Зачинете со сол, бибер, додајте ги исечканата коприва и пченката и уште малку промешајте, па послужете го јадењето со свежа салата по желба.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: