Рецепти

Рижото со лосос
Вкусно и пикантно рижото од варен грашак и печен лосос за лесен ручек. На здравје!
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Праз(1 страк )
Чили пиперка(3 )
Кари во прав(1 Кафена лажица)
Ориз(40 Грама)
Вода(200 Милилитри)
Лосос(120 грама филети )
Грашок(50 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Лососот (без никакви додатоци) се витка во фолија и се пече во рерна на 200 степени околу 10 минути.
- Во меѓувреме се пржат празот и пиперките, само 5 минути.
- Потоа се додава оризот и се зачинува со кари, па се продолжува со пржење.
- Откако ќе бидат испржени, во таа смеса се додаваат 200 мл вода, а кога ќе почне да врие, се намалува температурата и се вари додека да се свари оризот.
- Потоа се додаваат и солта, биберот и сечканиот магдонос.
- На крајот се додаваат грашакот (претходно сварен или од конзерва) и печениот лосос исечкан на парчиња.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во