Рецепти
Рижото со вргањ
Оризот приготвен на овој начин е многу вкусен, но и здрав за јадење. Може да ви послужи како гарнир со месо, а за вегетаријанците ова е вкусен самостоен оброк.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Најпрво оризот се вари во еден и пол литар зовриена вода, во која претходно се досаваат зачини по вкус.
- Настрана во друг сад се ставаат сувите печурки вргањ, па ги полеваме со жешка вода за да омекнат. Штом омекнат, се цедат од водата.
- Откако оризот убаво ќе се свари, во садот ги додаваме печурките и убаво мешаме додека се добие кремава смеса.
- Потоа го тргаме тенџерето од оган и го додаваме кашкавалот. Мешаме додека убаво се измеша кашкавалот со оризот и печурките.
- Оставаме јадењето убаво да се излади околу 15 минути, а потоа сервираме.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во