Рецепти
Рижото со вргањ Ана Ѓорова

Оризот приготвен на овој начин е многу вкусен, но и здрав за јадење. Може да ви послужи како гарнир со месо, а за вегетаријанците ова е вкусен самостоен оброк.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Најпрво оризот се вари во еден и пол литар зовриена вода, во која претходно се досаваат зачини по вкус.
  2. Настрана во друг сад се ставаат сувите печурки вргањ, па ги полеваме со жешка вода за да омекнат. Штом омекнат, се цедат од водата.
  3. Откако оризот убаво ќе се свари, во садот ги додаваме печурките и убаво мешаме додека се добие кремава смеса.
  4. Потоа го тргаме тенџерето од оган и го додаваме кашкавалот. Мешаме додека убаво се измеша кашкавалот со оризот и печурките.
  5. Оставаме јадењето убаво да се излади околу 15 минути, а потоа сервираме.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: