Рецепти
Ролат баклава со лешници и ореви Ана Ѓорова

Баклава со готови кори и фил од мелени лешници и ореви

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(1 Пакување)

Јајце(3 )

Шеќер(1 килограм + 1 чаша )

Масло(1 Чаша)

Јогурт(1 Чаша)

Сода бикарбона

Мелени лешници(100 Грама)

Мелени ореви(200 Грама)

Вода(600 Милилитри)

Лимон(2 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Јајцата се матат со 1 чаша шеќер и малку сода бикарбона. Се додаваат маслото и јогуртот и се продолжува со матење.
  2. Се развива готовата кора, на неа се нанесува филот и се посипува со смеса од мелени лешници и ореви. Се витка во тесен ролат кој се сече на парчиња.
  3. Се пече на 180 степени, 30-35 минути.
  4. Во меѓувреме се подготвува шербет: 1 килограм шеќер се зоврива со 600 милилитри вода. Се додава исцеден сок од 1 лимон и се меша додека шеќерот убаво се растопи.
  5. Готовата баклава се прелива со шербетот и се послужува.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: