Рецепти
Ролат баклава со лешници и ореви Ана Ѓорова

Баклава со готови кори и фил од мелени лешници и ореви

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(1 Пакување)

Јајце(3 )

Шеќер(1 килограм + 1 чаша )

Масло(1 Чаша)

Јогурт(1 Чаша)

Сода бикарбона

Мелени лешници(100 Грама)

Мелени ореви(200 Грама)

Вода(600 Милилитри)

Лимон(2 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Јајцата се матат со 1 чаша шеќер и малку сода бикарбона. Се додаваат маслото и јогуртот и се продолжува со матење.
  2. Се развива готовата кора, на неа се нанесува филот и се посипува со смеса од мелени лешници и ореви. Се витка во тесен ролат кој се сече на парчиња.
  3. Се пече на 180 степени, 30-35 минути.
  4. Во меѓувреме се подготвува шербет: 1 килограм шеќер се зоврива со 600 милилитри вода. Се додава исцеден сок од 1 лимон и се меша додека шеќерот убаво се растопи.
  5. Готовата баклава се прелива со шербетот и се послужува.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: