Рецепти
Ролат баклава со лешници и ореви
Баклава со готови кори и фил од мелени лешници и ореви
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(1 Пакување)
Јајце(3 )
Шеќер(1 килограм + 1 чаша )
Масло(1 Чаша)
Јогурт(1 Чаша)
Мелени лешници(100 Грама)
Мелени ореви(200 Грама)
Вода(600 Милилитри)
Лимон(2 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Јајцата се матат со 1 чаша шеќер и малку сода бикарбона. Се додаваат маслото и јогуртот и се продолжува со матење.
- Се развива готовата кора, на неа се нанесува филот и се посипува со смеса од мелени лешници и ореви. Се витка во тесен ролат кој се сече на парчиња.
- Се пече на 180 степени, 30-35 минути.
- Во меѓувреме се подготвува шербет: 1 килограм шеќер се зоврива со 600 милилитри вода. Се додава исцеден сок од 1 лимон и се меша додека шеќерот убаво се растопи.
- Готовата баклава се прелива со шербетот и се послужува.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во