Рецепти

Ролат од ајвар
Интересен солен рецепт за вечера
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ајвар(5 Супени лажици)
Масло(1 Супена лажица)
Брашно(5 Супени лажици)
Јајце(5 )
Павлака(1 Чаша)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Сол(1 Прстофат)
Младо кравјо сирење(200 Грама)
Нискомаслена павлака(3 Супени лажици)
Шунка(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 45 минути
- Скршете ги јајцата и одвојте ги жолчките од белките, потоа со белките миксирајте цврста пена.
- Жолчките почнете да ги матите, додајте ја павлаката и повторно миксирајте.
- Во оваа смеса од јајца и павлака додајте го просеаното брашно и печивото, посолете и ставете го ајварот и маслото.
- Потоа додајте ја цврстата пена и повторно, нежно промешајте.
- На тавата за печење ставете хартија и посипете ја смесата рамномерно и печете 10 минути во загреана рерна на 180 степени.
- Печениот солен пандишпан ставете го во влажна крпа, свиткајте го во ролат и оставете го да се олади.
- За тоа време припремете го филот: измешајте ја павлаката со сувите пиперки и ренданата шунка.
- Оладениот пандишпан премачкајте го со подготвениот фил и повторно превиткајте го во ролат.
- Исечете го на парчиња и сервирајте.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во