Рецепти
Ролат шницла
Одличен ручек за љубителите на месо
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свински шницли(4 )
Мешано мелено месо(400 Грама)
Морков(1 )
Црвена бабура(1 )
Лук(6 Чешниња)
Димена сланина(50 Грама)
Доматен сос(100 Милилитри)
Кашкавал(100 Грама)
Брашно(1 лажица + 100 грама за похување )
Јајце(2-3 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Свинските шницли се тенчат со кујнски чекан, се посолуваат и се наросуваат со бибер.
- Морковот, бабурата и лукот се чистат и ситно се сечкаат.
- Сланината се сечка на коцки и се пропржува.
- Се додаваат меленото месо, претходно исечканиот зеленчук и лутото пиперче по вкус, а потоа се долева малку вода. Се динста 5 минути со постојано мешање.
- Се додава варен домат и малку вода, па се зачинува по вкус.
- Се поклопува и се остава да се крчка на тивок оган со повремено мешање додека испари водата и месото омекне.
- Се додава и брашното, добро се меша, се трга од оган и се остава да се излади. На крај се додава рендан кашкавал.
- Со филот се премачкуваат зачинетите шницли, се виткаат во ролат и се прицврстуваат со чепкалки.
- Секој ролат внимателно се валка во брашно, изматени јајца и лебни трошки.
- Се пече во добро загреано масло околу половина час и се вади врз салфетка за да ги впие вишокот маснотии.
- Се служи со помфрит и со сезонска салата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во