Рецепти
‘Ржан леб со семки од тиква Ана Ѓорова

Здрав домашен леб со семки – одличен избор за појадок со намази и додатоци по вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вода(180 мл млака )

Шеќер(1 Кафена лажица)

Квасец(20 грама свеж )

Сол(1 Кафена лажица)

Брашно(220 Грама)

'Ржано брашно(100 Грама)

Маслиново масло(2 Супени лажици)

Семки од тиква(25 Грама)

Ленено семе(20 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути + 1 час за тестото да стаса

  1. Во млака вода ставете ги изронетиот квасец, шеќерот и малку брашно, па оставете квасецот да стаса.
  2. Во друг сад соединете ги белото брашно, ‘ржаното брашно и солта.
  3. Додајте 180 мл млака вода, стасаниот квасец, маслото и семките, па замесете тесто.
  4. Ставете го тестото во набрашнет сад и оставете го да стаса.
  5. По околу 45 минути превртете го тестото во намастена и набрашнета тава и оставете го да отстои уште 15 минути, потоа печете го во загреана рерна на 200 степени, 25-30 минути.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Домашен сендвич сладолед
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Смути од јапонски јаболки и круши
Овесни колачиња
Овесни барови со јаворов сируп
Енергетски залчиња од тиква
Смути со киви и банани
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Чај со јаболко
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Здраво чоколадно лепче
Чоколадни брауни од тиква
Палачинки од сладок компир
Пудинг од брусница и портокал
Печен лосос со лук и магдонос (посно)
Пица од карфиол
Утринска каша од овес и чиа
Брза пита од тиква
Здрав џем од ѓумбир
Смути со калинки

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: