Рецепти
Шарлота со ореви
Превкусна и едноставна торта за која не треба печење во рерна. Наместо со ореви, можете да ја декорирате и со бадеми – еднакво е убава
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пишкоти(250 Грама)
Чоколадо во прав(250 Грама)
Слатка павлака(3 Децилитри)
Јајце(5 )
Шеќер(120 Грама)
Ореви(20 )
Путер(80 Грама)
Желатин(4 ливчиња )
Какао(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Потопете го желатинот во ладна вода.
- Во тенџере на ниска температура мешајте го шеќерот со 2 лажици вода додека сосема се стопи.
- Измешајте ги јајцата, па по малку сипајте го топлиот сируп во нив, па долго матете ги додека смесата дибие посветла боја и додека порасне.
- На пареа стопете го чоколадото, какаото и путерот, додајте ги сечканите ореви и исцедениот желатин. Измешајте ги во смесата со јајцата.
- Во изладената смеса ставете ја слатката павлака.
- Калапот обложете го со пишкоти, во средина сипајте го приготвениот крем и ставете го во фрижидер да се стврдне.
- Утредента тортата украсете ја со целите јатки ореви и со рендано чоколадо.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во