Рецепти
Школки во вински сос
Лесен летен ручек од школки во сос од бело вино на кој нема да можете да му одолеете
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Школки(1 1/2 Килограм)
Вода(150 Милилитри)
Брашно(1 Супена лажица)
Путер(50 Грама)
Јајце(1 )
Ловоров лист(3-4 )
Млеко(150 Милилитри)
Вегета(1 Кафена лажица)
Кромид(1 Главица)
Бело вино(250 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути
- Во тенџере на оган ги налеваме виното и водата и додаваме масло за јадење. Ги додаваме магдоносот, ловоровите листови, главицата кромид и школките. Посолуваме и наросуваме бибер и вегета.
- Во тава на оган со растопениот путер го пржиме брашното.
- Јајцето го кршиме и ја делиме белката од жолчката. Ја посолуваме жолчката, го налеваме млекото, наросуваме бибер и промешуваме.
- По 15 минути варење содржината од тенџерето ја истураме во цедалка, го вадиме зеленчукот, а месото од школките и течноста ги ставаме во тенџере на оган.
- Две црпалки од течноста додаваме во тавата со испрженото брашно, потоа содржината од тавата ја додаваме во тенџерето. Ја додаваме и жолчката со млеко, промешуваме и вариме додека сосот не ја добие потребната густина.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во