Рецепти
Школки во вински сос Ана Ристеска

Лесен летен ручек од школки во сос од бело вино на кој нема да можете да му одолеете

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Школки(1 1/2 Килограм)

Вода(150 Милилитри)

Брашно(1 Супена лажица)

Путер(50 Грама)

Магдонос

Јајце(1 )

Ловоров лист(3-4 )

Млеко(150 Милилитри)

Вегета(1 Кафена лажица)

Кромид(1 Главица)

Бело вино(250 Милилитри)

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути

  1. Во тенџере на оган ги налеваме виното и водата и додаваме масло за јадење. Ги додаваме магдоносот, ловоровите листови, главицата кромид и школките. Посолуваме и наросуваме бибер и вегета.
  2. Во тава на оган со растопениот путер го пржиме брашното.
  3. Јајцето го кршиме и ја делиме белката од жолчката. Ја посолуваме жолчката, го налеваме млекото, наросуваме бибер и промешуваме.
  4. По 15 минути варење содржината од тенџерето ја истураме во цедалка, го вадиме зеленчукот, а месото од школките и течноста ги ставаме во тенџере на оган.
  5. Две црпалки од течноста додаваме во тавата со испрженото брашно, потоа содржината од тавата ја додаваме во тенџерето. Ја додаваме и жолчката со млеко, промешуваме и вариме додека сосот не ја добие потребната густина.
Јафа бомбици
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Шеќерни прженки
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Смути од јапонски јаболки и круши
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Експрес-пилешко со зеленчук
Сусам топчиња
Пилешки џигер во пиво
Колачиња зелени елки
Пилешко со лимон
Кнедли од крем сирење
Енергетски залчиња од тиква
Смути со киви и банани
Ролат со кокос
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Топчиња од палента
Чај со јаболко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: