Рецепти

Шненокли од рерна
Француски млечен десерт со карамел и крем што се подготвува неверојатно лесно
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(6 )
Шеќер(13 лажици + 50 грама за карамелот )
Вода(14 Супени лажици)
Масло(малку за подмачкување )
Млеко(1 Литар)
Ванилин шеќер(3 Пакувања)
Лимон(1/2 )
Нишесте (пченкарен скроб)(40 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
Колачи:
- Белките се матат во цврст снег со прстофат сол и со постепено додавање на 9 лажици шеќер и 9 лажици ладна вода. Се продолжува со матење уште 10 минути додека белките не го удвојат волуменот.
- Калапот за куглов се премачкува со масло и се истура снегот од белките. Се пече во загреана рерна на 160 степени точно 12 минути.
- На крај малку се подотвара вратата од рерната за да се изедначи температурата со надворешната и на тој начин да се спречи опаѓањето на волуменот на запечениот снег.
Крем:
- Жолчките пенасто се матат со жица и постепено се додаваат 4 лажици шеќер, ванилин шеќер, нишесте (или меко брашно тип 400), па внимателно се меша.
- Млекото се става да зоврие, се додава смесата од жолчки и се вари на тивко 2-3 минути додека да се згусне.
- Се трга од оган и се додава лимонов сок. Се меша и се остава да се излади.
Финална постапка:
- Ливчињата бадем малку се потпржуваат на суво во тава, па околу 50 г се посипуваат врз запечениот снег од белки. Ова е опционално, може врз колачот да посипете само карамел.
- Во тава се карамелизира 50 г шеќер со 5 лажици вода и се прелива врз снегот од белки.
- При сервирање се послужува со кремот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во