Рецепти
Шницли од ослиќ
Рибји шницли во сос од сенф и павлака како интересна идеја за ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ослиќ(800 Грама)
Презла(40 Грама)
Кромид(30 Грама)
Сланина(70 Грама)
Лук(2 Чешниња)
Јајце(2 )
Масло(5 Супени лажици)
Вода(2.5 Децилитри)
Бело вино(1/8 Литри)
Павлака(1/8 Литри)
Сенф(1 Супена лажица)
Свеж магдонос(1 Китка)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Ослиќот се вари во солена вода, а откако ќе омекне и ќе се свари, се цеди, се одделува од коските и се сечка ситно.
- Се сечкаат кромидот, лукот, магдоносот и се ставаат во сад заедно со парчињата ослиќ.
- Во садот се додаваат јајцата, презла, бибер и сол.
- Смесата добро се меша и се пржат шницли во тава на врело масло од двете страни додека не потемнат.
- Шницлите се вадат и се тргаат настрана.
- Во тавата се додава масло и се пропржува сечканата сланина, а потоа се додава 1.5 дл вода, вино и сенф. Се пропржува кратко, а потоа се ставаат шницлите во сосот и се оставаат да се крчкаат на тивок оган 10-тина минути.
- На крај се додава павлака, се промешува и вари уште 2-3 минути, па се послужува.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во