Рецепти
Шпагети ала Аматрикана Ана Ѓорова

Вкусни шпагети со сос од домати и со сланина. Добар апетит!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шпагети(320 Грама)

Домат(400 Грама)

Сланина(150 Грама)

Пекорино кашкавал(или друг вид 75 грама )

Сол

Маслиново масло

Феферонки(1 )

Бело вино(50 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Шпагетите ставете ги да се варат во солена, зовриена вода околу 7-10 минути. Исцедете ги и оставете ги во тенџере настрана.
  2. Во меѓувреме, сланината исечкајте ја на ситни коцкички и пропржете ја во тенџере на оган со загреаното масло и со целото пиперче. Пржете со мешање на тивок оган околу 8-10 минути.
  3. Откако месото убаво ќе се пропржи, додајте го виното, зголемете ја температурата на ринглата и варете додека виното испари. Тргнете го месото настрана во чинија, а пиперчето исчекајте го.
  4. Во истото тенџере ставете ги доматите, претходно излупени и исечкани. Пожелно е да употребите позрели домати. Гответе го сосот од домати 10-тина минути. Зачинете со сол.
  5. Во сосот од домати додајте ги коцките пржена сланина и сечканото пиперче, измешајте, па додајте ги сварените шпагети и сè заедно мешајте на тивок оган уште една минута.
  6. Одозгора изрендајте го кашкавалот, добро измешајте ги тестенините и послужете ги веднаш.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: