Рецепти
Штангли со џем од дрен (посно)
Вкусни и лесни колачи за кои не треба печење во рерна, а се погодни и за оние кои постат на вода бидејќи не содржат никакви маснотии
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мелени ореви(150 грама + 2-3 лажици )
Шеќер во прав(100 Грама)
Сок од портокал(2 Супени лажици)
Џем од дрен(неколку лажици )
Мелени бадеми(150 Грама)
Шеќер во прав(100 Грама)
Свеж сок од лимон(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- 150 грама мелени ореви помешајте ги со шеќерот во прав. Додајте го свежо исцедениот сок од портокал и со рака замесете ја смесата која треба да биде како пластелин.
- Врз намастена хартија за печење распоредете ја смесата со ореви со дланките низ целата површина во облик на правоаголник со димензии малку помали од 15х20 см. Со помош на нож притискајте ги страните на колачот за да израмните.
- Повторете ја постапката со бадемот и лимоновиот сок за третиот слој на друг, посебен сад за печење.
- Првиот слој премачкајте го со тенок слој од џемот и преклопете го со слојот од бадеми. Ставете хартија за печење врз колачите и полека притиснете за да добиете убава правоаголна форма од 15х20 см. Одозгора наросете мелени ореви.
- Ставете ја смесата во фрижидер за да се стегне, а потоа сечете штрангли.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во