Рецепти
Сладолед од банана и цимет
Нешто помеѓу замрзнат јогурт и сладолед, овој рецепт е лесен а правење, а тешко дека ќе можете да му одолеете
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Зрела банана(5 )
Портокал(2 )
Мед(4 Супени лажици)
Цимет(3 Кафени лажици)
Млеко(300 Милилитри)
Нискомаслена павлака(250 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути
- Загрејте ја рерната на 170 степени.
- Излупете ги бананите и ставете ги во мала тава за печење. Изрендајте ја кората од портокалот и тргнете ја на страна. Бананите прелијте ги со сокот од 1 1/2 портокал.
- Одозгора ставете мед и 2 кафени лажички цимет. Потоа стевет ги бананите да се печат 20 минути.
- Бананите ставете ги во блендер заедно со сосот со кој се печеа. Додајте го млекото и јогуртот. Од кога добро ќе се изблендира смесата додајте ја ренданата кора од портокал, прстофат морска сол, сокот од останатата половина портокал и остатокот од циметот. Промешајте и ставете ја смесата во пластичен сад.
- Садот со сладолед ставете го во замрзнувач минимум 3 часа.
- Пред послужување, декорирајте го сладоледот со рендано чоколадо.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во