Рецепти
Слатко од тиква Ана Ѓорова

Слатко од тиква, грозје и ореви – вистински есенски десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиква(1.5 Килограм)

Шеќер(300 Грама)

Бело грозје(50 Грама)

Сечкани ореви(50 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Тиквата излупете ја, исчистете ја од семките и од мекиот внатрешен дел, па исечете ја на коцки со средна големина.
  2. Ставете ги коцките од тиква во тенџере, посипете ги со шеќер, па ставете ги во фрижидер да отстојат преку ноќ или најмалку 20 часа.
  3. Потоа во тенџерето додајте ги грозјето и сечканите ореви на половинки.
  4. Тенџерето ставете го на тивок оган, почекајте да зоврие и оставете да се вари уште еден час, односно додека испари течноста, а тиквата треба да остане мека.
  5. Тргнете го тенџерето од оган, оставете да се олади и послужете.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: