Рецепти
Сочен чоколаден колач со јаболко
Интересен и вкусен десерт што одлично оди со шолја кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(4 )
Шеќер(200 Грама)
Масло(100 Милилитри)
Брашно(200 Грама)
Млеко(100 Милилитри)
Јаболко(4 благи )
Рогач(100 грама мелен )
Прашок за печиво(1 )
Ванилин шеќер(1 )
Црно чоколадо(100 Грама)
Слатка павлака(100 Милилитри)
Цимет(1 Пакување)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Јаболките излупете ги и изрендајте ги на крупно и измешајте ги во сад со циметот и ванилиниот шеќер.
- Жолчките изматете ги со миксер заедно со половина од шеќерот. Матете додека шеќерот да се растопи и да добиете кремаста смеса.
- Во садот со жолчките додајте ги брашното, мелениот рогач, печивото, маслото и млекото и мешајте со лопатка.
- Соединете ги смесата со јаболки и смесата со жолчки и промешајте убаво со лопатката.
- Белките изматете ги со миксер со преостанатиот шеќер додека шеќерот се растопи, па и нив измешајте ги во садот.
- Правоаголна тава бр. 38 намастете ја со масло и набрашнете ја, па во неа претурете ја смесата за колачот.
- Печете го колачот во рерна на 190 степени, 45 минути. Откако ќе се испече, колачот извадете го од рерна и оставете го настрана додека приготвувате прелив.
- Чоколадото искршете го и растопете го во тенџере на оган. Додајте ја слатката павлака, мешајте со лажица и откако преливот ќе се соедини, нанесете го врз печениот колач.
- Оставете го колачот да се олади и потоа исечете на коцки.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во