Рецепти
Солен колач праз и сирење Ана Ѓорова

Вкусен, солен и мек колач со пријатна арома на праз

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(4 )

Сол(1/2 Кафена лажица)

Масло(100 Милилитри)

Јогурт(250 Милилитри)

Брашно(2 Чаши)

Прашок за печиво(1 )

Кравјо сирење(рендано, тврдо 100 грама )

Праз(2 страка )

Црни маслинки(неколку сечкани )

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Јајцата се матат со малку сол, се додава маслото, па јогурот кој претходно е на собна температура.
  2. Потоа се додава и брашното измешано со прашокот за печиво и смесата убаво се изедначува, со миксер или со рачна маталка, битно е да нема грутки.
  3. На крај додајте ги преостанатите состојки – исечканите маслинки, иситнетото сирење, исечканиот праз и биберот.
  4. Смесата ставете ја во калап за куглов намастен со масло и посипан со сусам.
  5. Се пече на 200 степени околу 30-35 минути во претходно загреана.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: