Рецепти
Солен колач праз и сирење
Вкусен, солен и мек колач со пријатна арома на праз
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(4 )
Сол(1/2 Кафена лажица)
Масло(100 Милилитри)
Јогурт(250 Милилитри)
Брашно(2 Чаши)
Прашок за печиво(1 )
Кравјо сирење(рендано, тврдо 100 грама )
Праз(2 страка )
Црни маслинки(неколку сечкани )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Јајцата се матат со малку сол, се додава маслото, па јогурот кој претходно е на собна температура.
- Потоа се додава и брашното измешано со прашокот за печиво и смесата убаво се изедначува, со миксер или со рачна маталка, битно е да нема грутки.
- На крај додајте ги преостанатите состојки – исечканите маслинки, иситнетото сирење, исечканиот праз и биберот.
- Смесата ставете ја во калап за куглов намастен со масло и посипан со сусам.
- Се пече на 200 степени околу 30-35 минути во претходно загреана.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во