Рецепти
Солена бајадера (посно)
Не мора да биде посно, ако посниот кашкавал го замените со обичен, а туната со шунка
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Посен кашкавал(300 Грама)
Маргарин(125 Грама)
Презла(100 Грама)
Мелени лешници(50 Грама)
Сусам(75 Грама)
Туна во конзерва(1 )
Кисели краставички(3-4 )
Чили пиперка(1 )
Магдонос(1 Китка)
Копар(малку )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути
- Ренданиот кашкавал измешајте го со маргаринот за да добиете фина и цврста смеса. Поделете ја на три дела, така што едниот дел да биде малку помал од останатите.
- Во првиот дел (тој помалиот) додајте ја презлата, печениот сусам и печениот, мелен лешник или печените и лупени кикирики и сè добро промешајте.
- Во другиот дел додајте ја туната и чили пиперката.
- Во третиот дел додајте ги многу ситно сечканите кисели краставички, магдоносот, копарот и доколку сакате, уште некој сличен зачин.
- Во плех или на послужавник наредете ги трите смеси една врз друга, така што секоја од нив убаво ќе ја натапкате и збиете. Најдоле оди најтврдата маса (презлата, сусамот и лешникот), па потоа другите две смеси.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во