Рецепти
Солена бајадера (посно) Ана Ѓорова

Не мора да биде посно, ако посниот кашкавал го замените со обичен, а туната со шунка

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути

  1. Ренданиот кашкавал измешајте го со маргаринот за да добиете фина и цврста смеса. Поделете ја на три дела, така што едниот дел да биде малку помал од останатите.
  2. Во првиот дел (тој помалиот) додајте ја презлата, печениот сусам и печениот, мелен лешник или печените и лупени кикирики и сè добро промешајте.
  3. Во другиот дел додајте ја туната и чили пиперката.
  4. Во третиот дел додајте ги многу ситно сечканите кисели краставички, магдоносот, копарот и доколку сакате, уште некој сличен зачин.
  5. Во плех или на послужавник наредете ги трите смеси една врз друга, така што секоја од нив убаво ќе ја натапкате и збиете. Најдоле оди најтврдата маса (презлата, сусамот и лешникот), па потоа другите две смеси.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: