Рецепти
Сос од грав и лук Ана Ѓорова

Сервирајте го топол или ладен со разни печива, пити, тортиљи, леб или со зеленчук

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Маслиново масло(1/4 Чаша)

Лук(3 поголеми чешниња )

Грав во конзерва(2 конзерви )

Сол

Бибер

Сушен темјан(или свеж 1 Супена лажица)

Рузмарин(1 Супена лажица)

Црвен вински оцет(2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 10 минути

  1. Загрејте малку маслиновото масло во тава на умерен оган, па пропржете го исечканиот лук, свежите темјан и рузмарин околу 2-3 минути или додека лукот омекне. Оставете го да се излади.
  2. Исцедениот сварен грав, остатокот од маслиновото масло, винскиот оцет, уште рузмарин и темјан, сол и бибер и изладената смеса од тавата изблендирајте ги во блендер додека добиете хомогена кремаста смеса. Пробајте дали е доволно зачинето.
  3. Ако сосот го сервирате топол: претурете го сосот во сад и одозгора додајте уште маслиново масло и додатоци по вкус. Сервирајте го со потпечен багет леб.
  4. Ако сосот го сервирате ладен: претурете го во сад, покријте го со проѕирна фолија и оставете го да отстои најмалку 1 час. Потоа посипете го со маслиново масло и додатоци по вкус, сервирајте го со зеленчук или со тортиљи.
Јафа бомбици
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Шеќерни прженки
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Смути од јапонски јаболки и круши
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Експрес-пилешко со зеленчук
Сусам топчиња
Пилешки џигер во пиво
Колачиња зелени елки
Пилешко со лимон
Кнедли од крем сирење
Енергетски залчиња од тиква
Смути со киви и банани
Ролат со кокос
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Топчиња од палента
Чај со јаболко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: