Рецепти
Сос од грав и лук
Сервирајте го топол или ладен со разни печива, пити, тортиљи, леб или со зеленчук
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Маслиново масло(1/4 Чаша)
Лук(3 поголеми чешниња )
Грав во конзерва(2 конзерви )
Сушен темјан(или свеж 1 Супена лажица)
Рузмарин(1 Супена лажица)
Црвен вински оцет(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 10 минути
- Загрејте малку маслиновото масло во тава на умерен оган, па пропржете го исечканиот лук, свежите темјан и рузмарин околу 2-3 минути или додека лукот омекне. Оставете го да се излади.
- Исцедениот сварен грав, остатокот од маслиновото масло, винскиот оцет, уште рузмарин и темјан, сол и бибер и изладената смеса од тавата изблендирајте ги во блендер додека добиете хомогена кремаста смеса. Пробајте дали е доволно зачинето.
- Ако сосот го сервирате топол: претурете го сосот во сад и одозгора додајте уште маслиново масло и додатоци по вкус. Сервирајте го со потпечен багет леб.
- Ако сосот го сервирате ладен: претурете го во сад, покријте го со проѕирна фолија и оставете го да отстои најмалку 1 час. Потоа посипете го со маслиново масло и додатоци по вкус, сервирајте го со зеленчук или со тортиљи.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во