Рецепти
Српска гибаница Ана Ристеска

Традиционална српска пита

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(1 Килограм)

Млеко(250 Милилитри)

Газирана вода(150 Милилитри)

Сирење(700 Грама)

Кајмак(500 Грама)

Масло(200 Милилитри)

Јајце(7 )

Павлака(150 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Јајцата се матат и во нив се додава иситнетото сирење, кајмакот, киселата вода и млекото. Се досипува зејтин и ако е потребно се посолува.
  2. Секоја кора се натопува во подготвениот прелив и рамномерно се гужва за да ги собере во еден ред. Постапката се повторува со сите кори.
  3. Кога гибаницата ќе се нареди се пече во добро загреана рерна на умерена температура.
  4. Пред да биде готова се вади и се премачкува со едно изматено јајце помешано со кисела павлака.
  5. Се пече околу 45 минути, се вади од рерна и се покрива со чиста крпа.
  6. Гибаницата се служи топла исечена на крупни парчиња.
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Динстано месо со печурки
Рибја чорба од ослич
Пилешко со лимон
Потпечена зелка со наут
Крем салата со колбаси
Триаголници со јаболки и ореви
Рум касато
Корнфлекс пита
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Солен куглов со шунка
Колач со три слоја
Пита масленица
Брза салата од брокула
Свинско со свежи буковки
Јагнешко печено со пиво
Риба полнета со праз (посно)
Обланди со бисквити и чоколадо
Коцки со какао
Солени бомбици со маслинки
Чоколадни урми
Бела салата
Полнет крап во рерна
Коцки од гриз и праз
Пита со месо и ајвар
Погача со кулен

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: