Рецепти
Студентска торта
Одлична торта за кратко уживање во турбулентните недели
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(9 )
Шеќер во прав(1/4 Килограм)
Лимон(1 )
Мелени ореви(1/4 Килограм)
Суво грозје(125 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Пенасто се матат 9 жолчки со шеќерот во прав. Потоа се додава изрендана кора од 1 лимон.
- Во пенасто изматените жолчки и шеќер се додаваат мелените ореви и сувото грозје и сè заедно убаво се мати.
- Калапот за торта се премачкува со путер, се посипува со брашно, се сипува смесата и се пече на мала температура.
- Печената торта се остава да се олади и утредента се прелива со следниов прелив: oд 9 белки се мати цврст снег и постепено се додаваат 9 лажици шеќер во прав замирисан со ванила. Со цврсто изматениот снег се филува цела торта и се посипува со суво грозје.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во