Рецепти
Супа од јачмен, печурки и леќа
На ист начин може да се подготви и супа од грав, кромид и целер
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јачмен(1/2 Чаша)
Леќа(1/4 Чаша)
Кромид(1 Главица)
Целер(1 )
Свежи шампињони(5-7 )
Вода(5-6 Чаши)
Сол(1/2 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- На дното на тенџерето ставете го прво исечканиот кромид, јачменот, па леќата. Додајте вода и оставете ги да зовријат.
- Откако ќе зовријат, намалете го огнот и варете додека јачменот да омекне.
- Потоа додајте ги сечканите печурки и исечканиот целер и варете уште 15-20 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во