Рецепти
Сушени сливи Ана Ѓорова

Сливите сушете ги кога се потполно зрели, бидејќи содржат најмногу шеќери, подобро се конзервираат, а имаат извонреден вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Слива(1 Килограм)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Сливите измијте ги убаво и изложете ги на сонце, заедно со семката. Сушете ги од утро до мрак и ставете ги внатре настрана, покриени со кујнска крпа.
  2. Утредента преполовете ги, извадете ги семките, ставете ги во плех и сушете ги во загреана рерна на 50°C.
  3. Кога од едната страна ќе се исушат, свртете ги од другата страна и сушете ги. Направете притисок со прстот и проверете дали се суви со тоа што нема да испуштаат повеќе сокови.
  4. Превртувајте ги неколку пати, а кога ќе им се потсобере лушпата, зголемете ја температурата на 70°C и сушете ги до крај. Вака исушените сливи може да ги сочувате со години ако ги држите во платнено ќесе обесени на суво и темно место.
Јафа бомбици
Банана лепче
Банана залчиња
Ванила бомбици
Шеќерни прженки
Овесни барови со јаворов сируп
Суви колачи со лешници
Енергетски залчиња од тиква
Лепчиња со лук и магдонос
Чоколадни бомбици со авокадо
Здрав џем од ѓумбир
Шеќерни јаболки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Сир тостерки
Мини переци
Чоколадни бомбици со суво овошје и јатки
Цимет ролнички со бадеми
Овесни колачиња со цимет и мед
Крекери со сирење и ким
Овесни бомбици со јатки
Домашен крем од кикирики
Паштета од хељда
Бајадера од урми и кикирики
Кралска паштета
Прелив од боровинки
Непечени чоколадни коцки со суво овошје
Пире од карфиол
Бомбици со индиски ореви
Тахини (сос од сусам)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: