Рецепти
Сушени сливи Ана Ѓорова

Сливите сушете ги кога се потполно зрели, бидејќи содржат најмногу шеќери, подобро се конзервираат, а имаат извонреден вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Слива(1 Килограм)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Сливите измијте ги убаво и изложете ги на сонце, заедно со семката. Сушете ги од утро до мрак и ставете ги внатре настрана, покриени со кујнска крпа.
  2. Утредента преполовете ги, извадете ги семките, ставете ги во плех и сушете ги во загреана рерна на 50°C.
  3. Кога од едната страна ќе се исушат, свртете ги од другата страна и сушете ги. Направете притисок со прстот и проверете дали се суви со тоа што нема да испуштаат повеќе сокови.
  4. Превртувајте ги неколку пати, а кога ќе им се потсобере лушпата, зголемете ја температурата на 70°C и сушете ги до крај. Вака исушените сливи може да ги сочувате со години ако ги држите во платнено ќесе обесени на суво и темно место.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: