Рецепти
Сутлијаш со шумски плодови
Добро познатиот сутлијаш на малку поинаков начин со шумски плодови кој сигурно ќе ви се допадне
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ориз(120 Грама)
Млеко(3 Децилитри)
Ванилин шеќер(1 )
Мед(2 Супени лажици)
Лимон(1 )
Јогурт(100 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Измијте го и избришете го лимонот. Кората исечете ја на тенки ленти. Исцедете го сокот од лимонот.
- Во еден сад ставете го млекото, кората од лимон, ванилиниот шеќер и оставете ги да зовријат. Отстранете ја кората од лимонот.
- Додајте го оризот и варете го 20 минути на тивок оган, постојано мешајќи го.
- Млекото треба целосно да се апсорбира. Додајте го медот, па оставете да се олади сутлијашот на собна температура, мешајќи го постојано, за да не се залепат зрната ориз едно со друго.
- Измијте го шумското овошје и оставете го да се засуши.
- Измешајте го во еден сад со сокот од лимон и оставете го да отстои неколку минути.
- Во сутлијашот додајте го јогуртот.
- Половината шумско овошје ставете го во чаши, прекријте го со сутлијашот и со остатокот од овошјето. Декорирајте со кора од лимон.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во