Рецепти
Свински ролат со зелка
Специјалитет од свинско каре за гурманите и љубителите на месо
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинско каре(750 Грама)
Зелка(500 Грама)
Пршута(чадена 100 грама )
Ким(1/2 Кафена лажица)
Кромид(10 мали главици )
Путер(30 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Исчитете ја зелката, измијте ја, отстранете ѝ ги жилавите делови и исечкајте ја на делови.
- Растопете 10 грама путер во една тава, додајте го кимот и кога ќе почне да мириса додајте ја зелката.
- Пропржете ја, посолете ја, поклопете ја и пржете ја на тивок оган 10 минути.
- Ставете го месото меѓу две фолии и истолчете го.
- Посипете го со 1 лажица издробена коцка за супа, покријте го со пршутата и со оладената зелка, па завиткајте го во ролат и заврзете го со конец.
- Пржете го месото на останатиот путер.
- Додајте го кромидот, исечкан на половина, и 2 дл супа (добиена од останатата коцка за супа) и печете го на 180 степени 1 час и 10 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во