Рецепти
Свински шницли со павлака и печурки
Вкусен ручек кој ќе им биде омилен на сите љубители на месото
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свежи шампињони(300 Грама)
Свински шницли(4 )
Кисела павлака(200 Милилитри)
Маргарин(100 Грама)
Кромид(1 Главица)
Лимон(1 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 90 минути
- Главицата кромид ситно ја сечкаме на листови. Шампињоните ги сечеме на листови. Лимонот ги цедиме во цедалка.
- Во тава на оган со растопениот маргарин ги пржиме шницлите. Посолуваме, наросуваме мелен црн пипер и ги ставаме запржените шницли на чинија.
- Во тавата го пржиме исечканот кромид, промешуваме и откако ќе омекне ги додаваме парчињата печурки.
- Во садот со киселата павлака налеваме 100 мл вода и промешуваме. Содржината во тавата ја посолуваме, наросуваме мелен црн пипер и го додаваме лимоновиот сок.
- Ја тргаме тавата од оган, ја додаваме размешаната павлака и промешуваме.
- Во огноотпорен сад ги ставаме шницлите и ги преливаме со сосот од тавата. Го затвораме садот со алуминумска фолија и го ставаме во рерна. Печеме 60 минути на 200 степени. Го вадиме садот од рерна.
- Свинските шницли со павлака и печурки го ставаме на чинија за сервирање.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во