Рецепти
Свинско филе со сливи
Свинско филе како ролат со суви сливи, сос од павлака и гарнир од брокула
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинско филе(500 Грама)
Суви сливи(150 Грама)
Павлака(150 Милилитри)
Хопла(200 Милилитри)
Бело вино(200 Милилитри)
Ракија(50 Милилитри)
Брокула(500 Грама)
Путер(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Свинското филе засечете го по должина, чукнете го со дрвен чук, посолете го и забиберете го.
- Отстранете ги семките на сувите сливи, а потоа наредете ги во средина на месото. Завиткајте го месото во ролат, зацврстете го со чепкалка и повторно посолете го.
- Во тава на оган ставете малку масло да се загрее и потоа пржете ги свинските ролати од двете страни. Во тавата додајте ги останатите суви сливи, ракијата, белото вино, покријте со капак и оставете да се динста на умерена температура. Тргнете го месото во чинија настрана кога ќе биде готово.
- Во тавата каде што се пржеше месото, додајте хопла, павлака, сол, бибер и промешајте. Оставете ја тавата настрана и покријте ја со капак.
- Во тенџере зовријте вода и ставете ја брокулата да се обари, а потоа пржете ја во тава со путер.
- Месото ставете го на чинија за послужување, прелијте го со сосот од тавата, како гарнир послужете ја брокулата и уживајте.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во