Рецепти
Тахини (сос од сусам) Ана Ѓорова

Здрав и лесен намаз од сусам како додаток со месо, зеленчук, печива и слично

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Сусам(140 Грама)

Маслиново масло(2-4 лажици или друго масло по желба пр. кокосово )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од минути 30 минути

  1. Сусамот ставете го во тава (без масло) на загреана рингла на умерен-тивок оган и печете го.
  2. Често мешајте го сусамот во тавата да не изгори, 3-5 минути, додека да добие убава, светлокафена боја. Не треба да биде препечен или со темна боја.
  3. Печениот сусам ставете го врз кујнска крпа или хартија за печење и оставете го да се олади целосно.
  4. Сусамот ставете го во блендер и блендирајте околу 1 минута додека добиете кремаста смеса.
  5. Потоа додајте 3 лажици масло (може маслиново, билно, кокосово итн.) и блендирајте уште 2-3 минути додека ја добиете потребната густина на сосот.
  6. Сосот треба да биде кремаст, без семки од сусамот, па по потреба додајте уште 1 лажица масло и повеќе блендирајте.
  7. Посолете го сосот по вкус и повторно кратко изблендирајте.

 

Јафа бомбици
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Шеќерни прженки
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Смути од јапонски јаболки и круши
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Експрес-пилешко со зеленчук
Сусам топчиња
Пилешки џигер во пиво
Колачиња зелени елки
Пилешко со лимон
Кнедли од крем сирење
Енергетски залчиња од тиква
Смути со киви и банани
Ролат со кокос
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Топчиња од палента
Чај со јаболко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: