Рецепти
Тајландска супа од кокос и пилешко месо
Пилешка, кремаста супа со кокосово млеко и печурки
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Азиска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кокосово масло(1 Супена лажица)
Пилешки гради(450 Грама)
Бел лук, излупен и згмечен(1 Кафена лажица)
Кромид(1/4 Главица)
Свеж босилек(5-10 Листови)
Коријандер(5-10 Листови)
Свежи шампињони(225 Грама)
Пилешка супа(3 Чаши)
Лимонова трева(2 Парчиња)
Свеж сок од лимон(1 Супена лажица)
Кокосово млеко(1 1/2 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Во тенџере на оган загрејте го кокосовото масло.
- Додајте ги пилешките гради исечкани на коцки, згмечениот или ситно сечкан лук и сечканиот кромид. Гответе на умерена температура додека пилешкото месо биде готово.
- Потоа додајте лажица изрендан, свеж ѓумбир, исечкани листови босилек и коријандер, лимоновата трева, буковецот и налијте ја пилешката супа. Измешајте убаво и зовријте ја смесата.
- Откако ќе зоврие супата, намалете и гответе на тивок оган околу 10 минути.
- Отстранете ги парчињата лимонова трева од супата и додајте го сокот од исцеден лимон и кокосовото млеко. Послужете ја супата веднаш.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во